Virtuele rondleidingen / musea

Thuis blijven en toch genieten van kunst uit de beste  musea? Dat kan!

Kijk via de linkjes naar de mooiste online rondleidingen van dit moment!

 

Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Het Nationaal Onderduikmuseum is gevestigd in drie aan elkaar gekoppelde rijksmonumenten aan de Markt. Het museum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Naast wisselende tentoonstellingen worden educatieve programma’s, diverse wandel- en fietsroutes en rondleidingen aangeboden.

De virtuele rondleiding door het Nationaal Onderduikmuseum geeft voor elke ruimte in het museum informatie. Maar kijkt u vooral ook zelf goed rond als dat na de corona-maatregelen weer mogelijk is.

Klik hier om iedere kamer te bezoeken en te luisteren naar de bijbehorende informatie

 

Openstelling routes oorlogsgraven

 DIE ER WAS, DIE ER IS, DIE ER ALTIJD ZAL ZIJN

Ter nagedachtenis van onze familieleden, dorpsgenoten, vluchtelingen en militairen die het slachtoffer zijn geworden van de oorlogshandelingen en het nationaal socialisme ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf 30 maart 2020 is er gelegenheid om de Oorlogsgraven op de begraafplaatsen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo te bezoeken. De graven zijn uniform gemarkeerd met bordjes met daarop de naam, geboortedatum, sterfdatum en omschrijving van de gebeurtenis.

De begraafplaatsen zijn:

  • Alg. begraafplaats Berkenhove (ingang Barlosweg) Aalten
  • Oude Alg. Begraafplaats Varsseveldsestraatweg Aalten
  • Oude R.K. begraafplaats Piet Heinstraat Aalten
  • Oude Alg. begraafplaats Prins Mauritsstraat Bredevoort
  • Oude R.K. begraafplaats Bolwerkweg Bredevoort
  • Oude Alg. Begraafplaats Kerkhofstraat Dinxperlo
  • Joodse begraafplaats Haartsestraat Aalten
    (paneel met namen Joodse slachtoffers gemeente Aalten)

Een aantal verhalen over oorlogsslachtoffers in Aalten en Bredevoort en de gebeurtenissen waar zij bij omkwamen staan hier weergegeven.

Voor een overzicht van plaatsgenoten die zijn gestorven als gevolg van oorlogshandelingen of die tijdens WOII een belangrijke rol hebben gespeeld, bijvoorbeeld in het verzet, klik hier.

Voor meer informatie over de slachtoffers uit Dinxperlo kunt u terecht op de website van de Stichting Stolpersteine Dinxperlo: .

De Stichting Vrienden van de Aaltense synagoge heeft op haar website meer informatie over de Joodse slachtoffers uit Aalten: .

 

Koppelkerk Bredevoort

De koppelkerk in Bredevoort heeft een aantal leuke en interessante dingen op het programma staan!

Kunstlezing: Jan van Eyck (online)

1 mei 2020 – 20:00 – 22:00 uur
Kosten € 8,-
Maria Driessen geeft vanuit de Koppelkerk een online lezing over de befaamde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck. Momenteel brengt Museum voor Schone Kunsten Gent een groot eerbetoon aan de kunstschilder. De expositie is vanwege de coronacrisis helaas niet te bezoeken. Je kunt je gelukkig troosten met een kunsthistorische inleiding op Van Eycks werk vanuit je eigen luie stoel.

Via de website van de Koppelkerk neemt kunsthistorica Maria Driessen je deze avond mee in de wereld van Jan van Eyck en de Vlaamse Primitieven. Ze illustreert waar het weergaloze talent van Van Eyck in schuilt. Zoals gebruikelijk in de lezingen van Maria Driessen plaatst de kunsthistorica de schilder tevens in diens kunsthistorische context.
Kijk hier voor meer informatie en tickets

 

Filosofiecursus door Paul van Tongeren – Wat zou Aristoteles doen?

4 donderdagavonden: 16, 23 & 30 April, 7 mei
Kosten €100,-
Het zat al langer in de koker bij de Koppelkerk: filosofiecolleges. De huidige coronacrisis heeft het cultuurpodium doen besluiten een eerste serie filosofiecolleges online aan te bieden in deze tijden van quarantaine. Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren start vanaf donderdag 16 april een vierdelige collegereeks over Aristoteles. Hoe kan een denker van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vandaag de dag én in deze coronacrisis handvatten bieden in het leiden van goed en gelukkig leven?
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden

 

Virtuele rondleidingen

Virtuele rondleiding bollenstreek

Bloemenpark Keukenhof kan door het coronavirus helaas niet open in 2020. Hierdoor moeten meer dan een miljoen mensen de schitterende kleuren van de voorjaarsbloemen in het park missen. Om iedereen toch te kunnen laten genieten van de bloemenpracht geeft Keukenhof regelmatig virtuele tours door het bloemenpark.
Kijk hier voor meer rondleidingen

 

Overige Musea

Neem eens een kijkje bij de virtuele tour door onderstaande (inter) nationale musea

1. Rijksmuseum 

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de zestien rijksmusea in Nederland. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals.

2. Het Louvre 

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is waarschijnlijk het beroemdste stuk uit de collectie van het Louvre. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées. Het is sinds jaren ’s werelds best bezochte museum.

3. Het Guggenheim 

Het Solomon R. Guggenheim Museum is een museum voor moderne kunst aan 5th Avenue in New York. Het is het oorspronkelijke Guggenheimmuseum, naast het Guggenheim Museum in Bilbao en de Peggy Guggenheim Collection in Venetië.

4. Het Van Gogh Museum 

Het Van Gogh Museum is een aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh gewijd museum, aan de Paulus Potterstraat en het Museumplein in Amsterdam, in het stadsdeel Zuid.

5. Sistine Chapel 

De Sixtijnse Kapel is de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad en vaak te bezichtigen als onderdeel van de Vaticaanse musea.

6. National Museum of Natural History 

Het National Museum of Natural History (NMNH) is een natuurhistorisch museum aan de National Mall in Washington D.C.. Het museum maakt deel uit van het Smithsonian Institution. Samen met het Muséum national d’histoire naturelle in Frankrijk en het Natural History Museum in Londen behoort het tot de musea met de grootste natuurhistorische collecties in de wereld.

7. MoMa The Museum of Modern Art 

Het Museum of Modern Art is gevestigd in Manhattan in New York en is een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. De collectie bestaat uit schilderkunst van de 20e eeuw en beeldhouwkunst van de 20e eeuw, films en foto’s en een uitgebreide collectie boeken

8. The British Museum 

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en bevindt zich in Great Russell Street in Londen. De verzameling kunstvoorwerpen behoort tot de grootste collecties ter wereld.